© Tortum Medya 2020

Tortum ekşi pestili artık coğrafi işaretli

2022 yılında Tortum Belediye Başkanı Muammer YİĞİDER’in özel gayret ve çabasıyla girişimde bulunarak, Tortum Belediyesi tarafından mahreç işareti almak için TÜRK PATENT kurumuna başvuru yapıldı. Türk Patent Kurumu tarafından yapılan incelemeler neticesinde Tortum ekşi pestili, Tortum'un İlk coğrafi işaretli ürünü,Erzurum’un ise  55’inci coğrafi işaretli ürünü oldu. 

Konu İle ilgili açıklama yapan Tortum Belediye Başkanı Muammer Yiğider " İlçemize özgü, doğal olarak kızılcık ve erikten üretilen Ekşi Pestilin yapmış olduğumuz başvurular neticesinde coğrafi işaretini aldık.Tortum ilçemizin ilk çoğrafi işaretini almanın mutluluğunu yaşıyoruz.İlçemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun" ifadelerine yer verdi.

Erzurum’un Tortum ilçesine ait kızılcıklar ve erikler özenle seçilerek marmelat haline getiriliyor. Daha sonra bu marmelat pestil şeklinde serilerek kurutuluyor ve ekşi kızılcık pestili elde ediliyor. Geleneksel üretim şekli bozulmadan üretilen ve tamamen doğal yöntemlerle hazırlanıyor. Tortum ekşi pestilinde şeker ve renklendirici bulunmuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER